مهندسی نقشه برداری - سنجش از دور

شماره تماس: 07136133469

اعضای هیأت علمی
دکتر مریم دهقانی، دانشیار، مهندسی عمران-نقشه برداری، سنجش از دور
دکتر مهران یزدی، استاد، مهندسی  برق – مخابرات (دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر)
دکتر سید شهرام جزایری، استادیار، مهندسی عمران-نقشه برداری، ژئودزی
دکتر محمدجواد عابدینی، استاد، مهندسی عمران – منابع آب
دکتر قاسم حبیب آگهی، استاد، مهندسی عمران – ژئوتکنیک
دکتر محسن جعفری، استادیار، مهندسی عمران-نقشه برداری، سنجش از دور

• پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد

مهندسی نقشه برداری - سنجش از دور

• آزمایشگاه های پژوهشی

آزمایشگاه سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی

تعریف و اهداف

گرایش سنجش از دور در بخش مهندسی راه، ساختمان و محیط زیست دانشگاه شیراز از سال 1393 و با پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد ایجاد گردید. علاوه بر این، گرایش سنجش از دور رسالت انجام برخی فعالیت­های آموزشی دانشجویان در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری مهندسی عمران را برعهده دارد.

یکی از مزایای دوره کارشناسی ارشد مهندسی نقشه­ برداری - سنجش از دور دانشگاه شیراز حضور و همکاری نزدیک این گرایش در کنار گرایش­ های مرتبط در بخش مهندسی راه، ساختمان و محیط زیست نظیر آب، محیط زیست و ژئوتکنیک می­باشد. دانشجویان در طول این دوره در آزمایشگاه ­های تخصصی نظیر سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، محیط زیست، مکانیک خاک و زمین شناسی از امکانات سخت افزاری و تجارب اساتید گرایش سنجش از دور و همچنین سایر گرایش­ ها بهره­ مند می­ شوند. دانشجویان سنجش از دور در تعامل با دانشجویان سایر گرایش ­ها در پروژه ­های مشترک و بین رشته ای تجارب متفاوتی را کسب می­ کنند.

در برنامه ریزی این دوره، هدایت متخصصین و فارغ التحصیلان با اهداف زیر دنبال می­ شود:

• افزایش مهارت و بازآموزی مبانی علوم مهندسی و حل مسائل از طراحی تا پیاده ‌سازی نرم‌افزار های تخصصی و کاربردی
  • افزایش قدرت تحلیل مسائل و سامانه­ های مرتبط با سنجش از دور
  • قابلیت تفسیر و پردازش تصاویر ماهواره ­ای در فناوری­ های متفاوت نظیر چندطیفی، فراطیفی، مایکروویو و لیدار
  • افزایش مهارت در تحلیل تصاویر ماهواره ­ای مایکروویو مبتنی بر سامانه ­های تداخل­ سنجی راداری و پلاریمتری راداری
  • توانایی تحلیل و تولید اطلاعات از تصاویر ماهواره ­ای در مدیریت منابع آب و محیط زیست
  • استفاده از قابلیت ­های هوش مصنوعی برای تحلیل، استخراج اطلاعات و مدل ­های پیش بینی در داده های ماهواره­ ای
  • مهارت آموزی در سنجش از دور سه بعدی (تهیه مدل­ های توپوگرافی از تصاویر چندزاویه­ ای ماهواره­ ای)

چشم انداز

فناوری فضایی از علوم پیشرو در صنعت یک کشور است و سنجش از دور از جمله علوم نوینی است که می ­تواند بستر ساز ارتباط بسیاری از شاخه­ های کاربردی علم با این فناوری باشد. بر این اساس ما رسالت خود می­دانیم که مسیر تکامل را بر رفع نیازهای بخش­ های مختلف آموزشی، پژوهشی و اجرایی کشور در استفاده از فناوری سنجش از دور بر اساس اصول و چشم انداز زیر طی کنیم:

• حل مسائل روز جامعه مرتبط با فناوری و قابلیت­ های سنجش از دور از طریق آموزش نیروی انسانی مجرب و برنامه پژوهشی جهت دار
  • اولویت کیفیت و افزایش مهارت در آموزش و پژوهش نسبت به کمیت
  • ایجاد ارتباط مؤثر بین صنعت و دانشگاه در کاربردهای مرتبط با فناوری سنجش از دور و تصاویر ماهواره­ ای
  •  تقویت و به روزرسانی دوره ­های تعریف شده در گرایش به صورت مداوم به منظور هماهنگی با نیازهای روز جامعه و دانش روز دنیا

چرا مهندسی نقشه برداری - سنجش از دور؟

نقشه برداری سنجش از دور دانشگاه شیراز

امروزه خدمات مکان مبنا برای کاربران فراگیر شده و هر روز زمینه­ های بیشتری را در بر می­ گیرد. مدیریت خدمات شهری، مسیریابی، مکان­یابی، محیط زیست و هواشناسی و ... از جمله خدماتی است که پایه و اساس آن ­ها را داده های مکان مبنا تشکیل می ­دهند. داده ­هایی که یک ویژگی کیفی یا کمی خاص را به یک موقعیت جغرافیایی نسبت می­ دهند. جمع­ آوری اطلاعات مکان مبنا یکی از مهمترین موضوعات مطرح در سال­ های اخیر بوده است. فتوگرامتری و سنجش از دور، ژئودزی ماهواره­ ای، نقشه ­برداری زمینی و هیدروگرافی از جمله روش­ هایی هستند که در جمع­آوری این داده­ ها سهم عمده ­ای دارند.

نقشه برداری سنجش از دور دانشگاه شیراز

سنجش از دور فرایندی شامل جمع آوری اطلاعات درباره عوارض (از یک منظر خاص زمین) به کمک سنجنده­ های زمینی، هوایی و یا فضایی و مدیریت، پردازش و استخراج اطلاعات از آن­ ها است. ظهور ماهواره­ های متعدد با قابلیت­ های مختلف نوری، چند طیفی، فراطیفی، لیدار و مایکروویو در چند دهه گذشته قابلیت ­های فراوانی از سنجش از دور و توانایی آن در استخراج اطلاعات در کاربردهای مختلف را به نمایش گذاشته است.

اساساً سنجش از دور را می­ توان یکی از علوم نوین بین رشته ­ای عنوان کرد. یک متخصص سنجش از دور برای درک و پردازش تصاویر علاوه بر علوم پایه مهندسی لازم است در زمینه­ های مختلف نظیر هندسه و نقشه­ برداری، مهندسی ماهواره و کنترل آن، اتمسفر، پردازش تصویر و هوش مصنوعی و بسیاری از علوم نوین دیگر کسب دانش کند. در مقابل انتظار می ­رود یک متخصص سنجش از دور بتواند با تسلط بر ابزاری چون تفسیر و تحلیل تصاویر ماهواره ­ای و هوایی در زمینه ­های کاربردی مختلف نظیر تهیه نقشه ­های دو بعدی و سه بعدی، کمیت و کیفیت آب، محیط زیست و هواشناسی، زمین شناسی و زلزله، کشاورزی دقیق و ... نقش آفرینی کند.