بخش مهندسی راه ساختمان و محیط زیست
گرایش سنجش از دور
مهندسی نقشه برداری - سنجش از دور
دبیر گرایش | |
دکتر مریم دهقانی | |
دانشیار، مهندسی عمران-نقشه برداری، سنجش از دور | |
پست الکترونیک: dehghani_rsgsi@yahoo.com | |
شماره تماس: 07136133162 |
- پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد
مهندسی نقشه برداری - سنجش از دور
- آزمایشگاه های پژوهشی
آزمایشگاه سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی
تعریف و اهداف |
گرایش سنجش از دور در بخش مهندسی راه، ساختمان و محیط زیست دانشگاه شیراز از سال 1393 و با پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد ایجاد گردید. علاوه بر این، گرایش سنجش از دور رسالت انجام برخی فعالیتهای آموزشی دانشجویان در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری مهندسی عمران را برعهده دارد.
یکی از مزایای دوره کارشناسی ارشد مهندسی نقشه برداری - سنجش از دور دانشگاه شیراز حضور و همکاری نزدیک این گرایش در کنار گرایش های مرتبط در بخش مهندسی راه، ساختمان و محیط زیست نظیر آب، محیط زیست و ژئوتکنیک میباشد. دانشجویان در طول این دوره در آزمایشگاه های تخصصی نظیر سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، محیط زیست، مکانیک خاک و زمین شناسی از امکانات سخت افزاری و تجارب اساتید گرایش سنجش از دور و همچنین سایر گرایش ها بهره مند می شوند. دانشجویان سنجش از دور در تعامل با دانشجویان سایر گرایش ها در پروژه های مشترک و بین رشته ای تجارب متفاوتی را کسب می کنند.
در برنامه ریزی این دوره، هدایت متخصصین و فارغ التحصیلان با اهداف زیر دنبال می شود:
- افزایش مهارت و بازآموزی مبانی علوم مهندسی و حل مسائل از طراحی تا پیاده سازی نرمافزار های تخصصی و کاربردی
- افزایش قدرت تحلیل مسائل و سامانه های مرتبط با سنجش از دور
- قابلیت تفسیر و پردازش تصاویر ماهواره ای در فناوری های متفاوت نظیر چندطیفی، فراطیفی، مایکروویو و لیدار
- افزایش مهارت در تحلیل تصاویر ماهواره ای مایکروویو مبتنی بر سامانه های تداخل سنجی راداری و پلاریمتری راداری
- توانایی تحلیل و تولید اطلاعات از تصاویر ماهواره ای در مدیریت منابع آب و محیط زیست
- استفاده از قابلیت های هوش مصنوعی برای تحلیل، استخراج اطلاعات و مدل های پیش بینی در داده های ماهواره ای
- مهارت آموزی در سنجش از دور سه بعدی (تهیه مدل های توپوگرافی از تصاویر چندزاویه ای ماهواره ای)
چشم انداز |
فناوری فضایی از علوم پیشرو در صنعت یک کشور است و سنجش از دور از جمله علوم نوینی است که می تواند بستر ساز ارتباط بسیاری از شاخه های کاربردی علم با این فناوری باشد. بر این اساس ما رسالت خود میدانیم که مسیر تکامل را بر رفع نیازهای بخش های مختلف آموزشی، پژوهشی و اجرایی کشور در استفاده از فناوری سنجش از دور بر اساس اصول و چشم انداز زیر طی کنیم:
- حل مسائل روز جامعه مرتبط با فناوری و قابلیت های سنجش از دور از طریق آموزش نیروی انسانی مجرب و برنامه پژوهشی جهت دار
- اولویت کیفیت و افزایش مهارت در آموزش و پژوهش نسبت به کمیت
- ایجاد ارتباط مؤثر بین صنعت و دانشگاه در کاربردهای مرتبط با فناوری سنجش از دور و تصاویر ماهواره ای
- تقویت و به روزرسانی دوره های تعریف شده در گرایش به صورت مداوم به منظور هماهنگی با نیازهای روز جامعه و دانش روز دنیا
چرا مهندسی نقشه برداری - سنجش از دور؟ |
امروزه خدمات مکان مبنا برای کاربران فراگیر شده و هر روز زمینه های بیشتری را در بر می گیرد. مدیریت خدمات شهری، مسیریابی، مکانیابی، محیط زیست و هواشناسی و ... از جمله خدماتی است که پایه و اساس آن ها را داده های مکان مبنا تشکیل می دهند. داده هایی که یک ویژگی کیفی یا کمی خاص را به یک موقعیت جغرافیایی نسبت می دهند. جمع آوری اطلاعات مکان مبنا یکی از مهمترین موضوعات مطرح در سال های اخیر بوده است. فتوگرامتری و سنجش از دور، ژئودزی ماهواره ای، نقشه برداری زمینی و هیدروگرافی از جمله روش هایی هستند که در جمعآوری این داده ها سهم عمده ای دارند.
سنجش از دور فرایندی شامل جمع آوری اطلاعات درباره عوارض (از یک منظر خاص زمین) به کمک سنجنده های زمینی، هوایی و یا فضایی و مدیریت، پردازش و استخراج اطلاعات از آن ها است. ظهور ماهواره های متعدد با قابلیت های مختلف نوری، چند طیفی، فراطیفی، لیدار و مایکروویو در چند دهه گذشته قابلیت های فراوانی از سنجش از دور و توانایی آن در استخراج اطلاعات در کاربردهای مختلف را به نمایش گذاشته است.
اساساً سنجش از دور را می توان یکی از علوم نوین بین رشته ای عنوان کرد. یک متخصص سنجش از دور برای درک و پردازش تصاویر علاوه بر علوم پایه مهندسی لازم است در زمینه های مختلف نظیر هندسه و نقشه برداری، مهندسی ماهواره و کنترل آن، اتمسفر، پردازش تصویر و هوش مصنوعی و بسیاری از علوم نوین دیگر کسب دانش کند. در مقابل انتظار می رود یک متخصص سنجش از دور بتواند با تسلط بر ابزاری چون تفسیر و تحلیل تصاویر ماهواره ای و هوایی در زمینه های کاربردی مختلف نظیر تهیه نقشه های دو بعدی و سه بعدی، کمیت و کیفیت آب، محیط زیست و هواشناسی، زمین شناسی و زلزله، کشاورزی دقیق و ... نقش آفرینی کند.